Verslag 2019

De stichting verleent financiële steun aan projecten die aansluiten bij het doel van de stichting. In 2019 werd voor een bedrag van € 15.910,- aan financiële steun verstrekt aan de volgende projecten:

    • 2.Dh5: Festival voor wereldversleutelaars’ Van 22 tot 24 februari 2019 vond in OT301 in Amsterdam ‘2.Dh5: Festival voor wereldversleutelaars’ plaats. Deze jaarlijkse bijeenkomst, met discussies, workshops, lezingen, poëzie, muziek en open ruimte voor spontane invulling en ontmoeting, poogt een bijdrage te leveren aan het opbouwen en versterken van progressieve sociale bewegingen van onderop. Tijdens het weekend kwam een breed scala aan thema’s aan de orde. Dit ging zowel om specifieke terreinen van strijd (van arbeidsstrijd tot antiracisme en van feminisme tot internationale solidariteit) als om meer algemene strategieën en tactieken. De doelgroep zijn alle mensen die geïnteresseerd zijn in onze wereld anders vormgeven, ontevreden zijn over hoe het nu is en met mensen bijeen willen komen om hierover te discussiëren. Men heeft zich gericht op mensen die al bekend zijn met actievoeren maar vooral ook op mensen die dit niet zijn. Stichting Weerbaarheid & Solidariteit verleende financiële steun van € 600,- om het festival mogelijk te maken. Rond de 300 mensen bezochten het festival, dat maakt de editie van 2019 de tot nu toe de best bezochte editie.
    • Steun moeders politieke gevangenen Nicaragua De dictatuur in Nicaragua nam in het kader van ‘Operatie Schoonmaak’ wraak op al diegenen die tussen mei en juli 2018 deelgenomen hebben aan het bouwen van barricades, die het land twee á drie maanden platgelegd heeft uit protest tegen het geweld van politie en paramilitairen. Meer dan 700 mensen zijn opgepakt en zitten onder ellendige omstandigheden vast. Voor hun overleven (voedsel, medicijnen) zijn ze deels afhankelijk van de steun van hun families. Een deel van de gevangenen, die soms ver van huis vast worden gehouden, komt uit families die daar financieel de middelen niet voor hebben. Hoewel het project gericht is op het verschaffen van voedsel en medicijnen, gaat daar ook een politieke werking van uit. De families van de gevangenen, die politiek en sociaal onder grote druk staan, voelen zich gesterkt door blijken van internationale solidariteit. Stichting Weerbaarheid & Solidariteit droeg € 4.000,- bij.
    • Europese Woonstrijd De European Housing Coalition (for the Right to Housing and To The City) is een coalitie van grassroots woningstrijdgroepen uit heel Europa (30 organisaties uit 20 landen). In Nederland is de Bond Precaire Woonvormen lid. Met het project ‘Europese Woonstrijd’ wil men aandacht vragen voor de specifieke Europese kant die er zit aan de hedendaagse woningcrisis. Dit onder andere in het kader van de Europese verkiezingen in mei 2019, maar ook los daarvan. Het doel is om helderheid te scheppen in de achtergronden van de huidige commercialisering en financialisering van de woon’markt’, en de grote gevolgen die dat heeft voor mensen die de huren niet meer kunnen betalen (en zeker geen huis kunnen kopen) en buurten gegentrificeerd’ zien worden. De bijdrage van stichting Weerbaarheid & Solidariteit van € 1.210,- is onder andere aangewend voor het maken van een filmpje over deze problematiek.
    • Look with us – Not at Us Het TMP-E is in 2008 opgericht in antwoord op het zero tolerantie beleid van de Europese Unie en haar lidstaten. Het platform komt op voor de rechten van migranten en vluchtelingen en geeft migranten en vluchtelingenorganisaties een stem in de ontwikkeling van economische en politieke alternatieven voor Europa, alsmede in de strijd voor democratie en mensenrechten. Het TMP-E wil nieuwe allianties smeden tussen de gemeenschappen van vluchtelingen en migranten en progressieve sociale bewegingen, mensenrechten- en ‘public intellectuals’. Het werk binnen TMP-E wordt voornamelijk door vrijwilligers uitgevoerd. Ten behoeve van de ontwikkeling van een communicatiestrategie en website voor het Transnational Migrant Platform-Europe verleende stichting Weerbaarheid en Solidariteit een bijdrage van 3.500 euro.
    • Colonial Legacies today, Indonesia and the Netherlands De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het koloniale verleden. De Nederlandse regering besloot in 2016 tot een grootschalig onderzoek naar Nederlandse wreedheden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië in 1945-1949. Maar de nadruk in de discussie ligt vaak nog enkel op het verleden , alsof het alleen maar gaat om de verwerking en het onder ogen zien van onrecht dat lang geleden plaats vond, terwijl de sociale en economische problemen van het huidige Indonesië alles te maken hebben met de eeuwenlange plundering en dominantie door Nederland. De Stichting Histori Bersama wil de actieve solidariteit bevorderen tussen kritische geesten en organisaties in Nederland en Indonesië en organiseert daartoe een conferentie met deelnemers uit Nederland en Indonesië over het koloniaal verleden, hoe dat in het heden doorwerkt en hoe solidariteit vorm kan worden gegeven. De stichting droeg 1.500 euro bij aan de kosten van deze conferentie.
    • Stop wapenhandel De Europese Unie probeert een militaire poot te ontwikkelen om een speler op het wereldtoneel te worden. Daarbij hoort een sterke Europese wapenindustrie. Om die te stimuleren worden in ‘Brussel’ in hoog tempo stappen gezet, veelal buiten het zicht van de publieke opinie. Een belangrijke doelstelling van het zich ontwikkelende EU wapenindustriebeleid is het vergroten van het concurrentievermogen op de wereldmarkt. Met andere woorden: het vergroten van de Europese wapenexport. De EU is nu al de grootste wapenexporteur ter wereld na de VS. Stop wapenhandel voert daar een campagne tegen. De stichting steunde dit met een bijdrage van € 1.850,- voor onderzoek, internationaal debat en een online cursus.
    • Staatsgreep Indonesië 1965 De stichting verstrekte een financiële bijdrage van € 2.000,- ten behoeve van vertaling in het Indonesisch van twee boeken die in het Engels verschenen zijn in het kader van het Internationaal People’s Tribunal naar de massamoorden in Indonesie in het kader van de CIA-coup o.l.v. Suharto.
    • Histori Bersema De stichting Histori Bersame heeft als doelstelling de kennis over de gezamenlijke geschiedenis in Nederland en Indonesië te vergroten. Ook wil de stichting een ’taalburg’ slaan door online vertalingen van artikelen te plaatsen. Deze artikelen moeten een meer transnationale benadering van de geschiedschrijving over de verhoudingen tussen Indonesië en Nederland bevorderen. Men is in 2018 gestart om de website te verbeteren, bijeenkomsten in te Nederland organiseren, promotiemateriaal te laten drukken en educatieve projecten voor te bereiden. In 2017 keurde het stichtingsbestuur een bedrag van € 5.000,- toe, in twee tranches aan Histori Bersama over te maken. De tweede tranche is na een verslag van Histori Bersama in 2019 overgemaakt, maar gehalveerd gezien de financiële situatie van stichting Weerbaarheid & Solidariteit.

Financieel verslag 2019