Verslag 2017

De stichting verleend financiële steun aan projecten die aansluiten bij het doel van de stichting. In 2017 werd voor een bedrag van € 124.398,31,- aan financiële steun verstrekt aan de volgende projecten:

  • De National Garment Workers Federation is een van de meest actieve en gerespecteerde onafhankelijke vakbonden in de kledingindustrie in Bangladesh. Zij worden al sinds lange tijd ondersteund door de Duitse organisatie TIE (Transnational Information Exchange). TIE heeft van de stichting 3.000 euro ontvangen ter ondersteuning van vijf organizers gedurende zes maanden.
  • Ten behoeve van de deelname van boerenorganisaties aan de TTIP-demonstratie op 22 oktober 2016, leverde de stichting een bijdrage van € 681,31 van het vervoer van meerdere tractoren naar en van Amsterdam.
  • Kurds & Friends zetten zich in voor mensenrechten in Turkije door in Nederlandse media en onder Nederlandse politici aandacht te krijgen voor de ontwikkelingen in Turkije die zich veelal in stilte voltrekken. Middels een fototentoonstelling maken zij de de verwoesting van steden in het zuidoosten van het land zichtbaar. Ten behoeve van het samenstellen van de fototentoonstelling heeft de stichting een financiële bijdrage van 6.500 euro geleverd. Omdat een andere potentiële donateur van dit project geen steun kon geven is ons gevraagd een aanvulling op de eerdere steun te geven. Vanwege het belang van dit project heeft de stichting haar bijdrage aan dit project met 2.000 euro verhoogd.
  • ATTAC/CADTM Marokko is een NGO met ongeveer 250 leden met groepen in 14 plaatsen in Marokko. Men heeft een seminar georganiseerd over het vrijhandelsverdrag van de EU met de Magreb landen. Men heeft daar in 2015 reeds een publicatie over gemaakt en een nationale conferentie over georganiseerd en in oktober 2016 een internationale conferentie. Samen met ATTAC Tunesië is er eind december in Tunis een bijeenkomst georganiseerd. Daar heeft men in 2017 op voortgeborduurd met een drietal activiteiten: 1. een documentaire, 2. een informatie campagne en 3. een Magreb seminar. De stichting heeft 5.500 euro voor de laatste activiteit bijgedragen.
  • Platform voor Authentieke Journalistiek heeft de stichting verzocht om financiële ondersteuning voor het aanvragen en analyseren van Wob-documenten betreffende het TiSA handelsverdrag. Net zoals bij andere handelsverdragen als TTIP en CETA is er grote publieke verontwaardiging over het gebrek aan transparantie binnen de onderhandelingen. Het onderzoek moet dan ook leiden tot meer inzicht over de Nederlandse positie binnen de TiSA onderhandelingen. Alle documenten zullen voor iedereen openbaar worden gemaakt en resulteren in een publicatie. Stichting Weerbaarheid & Solidariteit heeft 3.000 euro bijgedragen.
  • Eind november 2016 is in Colombia een vredesakkoord gesloten tussen de FARC en de regering. Tijdens de onderhandelingen in Havana was overeengekomen dat er een pilot project gestart zou worden in Briceño, Antioquia, met het vervangen van de illegale coca teelt. Volgens de akkoorden moeten kleine coca, papaver en cannabis producenten ‘vrijwillig’ binnen een jaar op andere gewassen over gaan. Hoewel de Colombiaanse overheid de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van deze gemeenschappen, zijn in 2017 meerdere boerenleiders vermoord. Om de veiligheid van de boerengemeenschappen in Briceño te vergroten, is het beschikken over communicatiemiddelen letterlijk van levensbelang. Ten behoeve van de bouw van de communicatiemiddelen droeg de stichting 15.000 euro bij.
  • Aid delivery mission is een project dat voortkomt uit Rampenplan, een groep mensen die door koppeling van arbeid en actie uiting wil geven aan hun onvrede met de bestaande maatschappelijke (machts)structuren. Aid delivery mission is een mobiele keuken die bij de grens tussen Macedonië en Griekenland dagelijks duizenden vluchtelingen van voedsel voorzag en hielp met het inzamelen van tenten, slaapzakken en producten om in de primaire levensbehoefte te voorzien. Op een gegeven moment werden er 15.000 porties per dag gekookt. In 2017 is men opnieuw naar de Balkan gereisd om daar voor vluchtelingen te koken. De stichting droeg 10.000 euro bij aan dit project, voor een maand voedsel voor 1.000 vluchtelingen.
  • Het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan de NAVO-top was voor een brede coalitie van vakbonden, vrouwen- milieu- en vredesorganisaties reden om op 24 mei 2017 een protestmanifestatie te organiseren onder de leuze ‘Trump not welcome’. De stichting droeg 1.500 euro bij.
  • Dwars door het land en het water van de native Amerikaanse Sioux-stam in het Standing Rock Reservaat in de VS wordt een oliepijpleiding aangelegd. De bewoners van dit land hebben zich hard verzet tegen de aanleg van de vervuilende oliepijplijn. Vier native Amerikaanse Standing Rock activisten reisden in 2017 naar Nederland om te vertellen over de acties en wat we van elkaar kunnen leren. De stichting heeft 1.900 euro bijgedragen voor reis- en verblijfkosten in Nederland van de vier activisten plus twee begeleiders.
  • Jakarta is aan het zinken, vanwege het oppompen van grondwater door private waterleidingbedrijven. Nederlandse ingenieurs hebben een groot deltaplan ontworpen waarbij kunstmatige eilanden aangelegd worden en een grote dijk. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft grote belangen bij uitvoering van deze plannen. Dit gaat de verzakking niet tegen, maar moet in de toekomst overstromingen voorkomen. Het plan heeft grote consequenties voor het natuurlijk evenwicht in de baai van Jakarta en voor de meer dan 24.000 vissers voor wie de baai hun leef- en visgebied is. Een groep lokale organisaties voert actie tegen de plannen en wil laten zien dat alternatieven mogelijk zijn om het verder zinken te voorkomen. Stichting Weerbaarheid & Solidariteit droeg daar 7.500 euro aan bij.
  • De stad Marawi in Mindanao (Philippines) werd eind mei 2017 ingenomen door een met IS verbonden groep Jihadisten. Vele tienduizenden bewoners (met name christen, maar ook moslims en Moro’s) zijn de stad ontvlucht. De ellende zowel in de bezette stad als onder de mensen die gevlucht zijn is enorm. De internationale hulp aan deze mensen is zeer beperkt. In het gebied is een netwerk van in totaal zo’n 50 NGO’s actief vanuit de drie bevolkingsgroepen. Zij riepen alle betrokken partijen op om het geweld te staken en de burgerbevolking te sparen en ze organiseerden gezamenlijk humanitaire hulp voor de betrokken bevolking. Dat is niet alleen humanitair, maar ook politiek van groot belang omdat door het optreden van de jihadisten en van het leger de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet. In Europa heeft het Franse Europe Solidaire Sans Frontières op zich genomen om steun voor het Multi-sectoral Initiatives for Humanitarian Action against Disaster (MiHANDs-NorthWestern Mindanao) te verwerven. De stichting heeft daar 1.000 euro aan bijgedragen.
  • CAD Coalitie van Afrikaanse alternatieven voor schuld en ontwikkeling is een sociale beweging van zoals ze het zelf omschrijven tegenmacht, tegen de neoliberale politiek en voor volksalternatieven. CAD bestaat 103 organisaties, van boeren, vrouwen jongeren, vakbonden, religieuze organisaties (christelijk en islamitisch), NGO’s en individuen. Men richt zich specifiek op de schuldenproblematiek en materiële mensenrechten (water, grond werk en gezondheid cultuur en scholing). CAD is lid van CADTM Afrika (onderdeel van CADTM internationaal) Jubilé-Sud, Attac en nog een aantal internationale netwerken zoals het wereld sociaal forum. CAD organiseerde van 16 t/m 19 november 2017 een congres over microkrediet in Bamako. Dat is een vervolg van een vergelijkbaar congres in 2014 in Marokko. Het is specifiek gericht op vrouwen en microkrediet. CADTM is in 15 landen in Afrika actief. De stichting droeg 5.500 euro bij aan dit congres.
  • Lanao Alliance of Human Rights Advocates (LAHRA) is een mensenrechtenorganisatie in Mindanao, (Filipijnen). LAHRA bestaat uit mensenrechtenactivisten uit verschillende sociale organisaties en ontstond tijdens de strijd tegen de Marcos dictatuur. LAHRA is lid van de Filipijnse alliantie van mensenrechten organisaties (PAHRA). Op 23 mei 2017 viel een gewapende groep die zich beroept op banden met Islamitische Staat het centrum van de stad Marawi binnen. Duizenden gezinnen sloegen op de vlucht, door de regering werd de staat van beleg afgekondigd en allerlei rechten opgeschort. In deze moeilijke situatie zet LAHRA zich in voor de mensenrechten. Met dit project wil men netwerken van burgers uit verschillende bevolkingsgroepen opzetten om gezamenlijk op te komen voor mensenrechten en de schending van mensenrechten aan de kaak te stellen. De stichting stelde 5.940 euro beschikbaar voor dit project.
  • Sinds er een staakt het vuren akkoord is gesloten tussen de KNU en het Burmese leger is er ruimte voor alternatieve ontwikkeling in Karenstaat in Burma. KESAN en andere NGOs hebben een ‘Salween Peace Parc’ opgericht, een gebied in Karenstaat waar strijdende partijen geen toegang meer hebben en waar alternatieve ontwikkelingsprojecten worden uitgevoerd, zoals eco-farming. Het is belangrijk dat in het park toegang tot internet is, voor onderwijsdoeleinden en ook om de veiligheidssituatie te monitoren. Hiervoor is een satellietverbinding noodzakelijk. Het project moet een voorbeeld functie krijgen voor andere gebieden in Burma met staakt-het-vuren-akkoorden. De stichting droeg 5.000 euro bij.
  • De Filipijnse president Duterte is aan de macht gekomen met de belofte dat degenen die weinig hebben het beter zouden krijgen. Van die belofte is echter niets terecht gekomen. In plaats daarvan is er een steeds autoritairder regime gekomen dat kan leiden tot een nieuwe dictatuur in het land. Een groot aantal sociale organisaties organiseerden om die reden in juli een nationale conferentie tegen dictatuur. Daarin werden de huidige ontwikkelingen in het land besproken en gezamenlijke strategieën uitgewerkt om deze ontwikkeling te stoppen en te komen tot een werkelijke democratisering. De stichting droeg 1.000 euro bij.
  • Duizenden mensen verdrinken jaarlijks in de Middellandse Zee. In 2016 zijn bijna 5.000 mensen op weg naar Europa verdronken. De verhalen achter deze getallen komen echter nauwelijks naar buiten. De families van dode en vermiste migranten op weg naar Europa willen niet langer stil blijven maar hebben besloten zich te organiseren op zoek naar gerechtigheid. Samen met migranten en activisten organisaties aan beide kanten van de Middellandse Zee is het project ‘Missing at Borders’ opgezet. Het project Missing at borders is een multimedia en oral history project. Het resultaat is een website met daarop foto-, film-, en tekstverhalen over de vermiste personen. Het project beoogt hiermee het creëren van een mogelijkheid voor families langs de grenzen van de Middellandse Zee om met elkaar hun verhalen te delen, het geven van een gezicht aan de mensen die verdronken zijn op weg naar Europa en het Europese publiek bewust maken van de verhalen achter de mensen. De stichting droeg 5.000 euro bij.
  • Het project ´memoria histórica´ van de FUR*30 – UCA, El Salvador behelst het maken van een boek over de geschiedenis van de studentenbeweging op de UCA-San Salvador. Veel leiders en leden van die beweging zijn in de jaren ‘80 omgekomen tijdens de bevrijdingsstrijd. Zij verdienen het om niet in de vergetelheid te raken. Sterker nog, hun idealen kunnen een bron van inspiratie zijn voor studenten van nu. Docenten en studenten binnen de UCA zijn geïnteresseerd in het project en het boek zal gebruikt worden binnen verschillende relevante opleidingen op de universiteit. De stichting droeg 5.000 euro bij.
  • De Hirak-beweging manifesteerde zich in 2017 in Al Hoceima en het Rifgebied. De situatie van politieke gevangenen en hun families is schokkend: het financieel breken van families die deelnemen aan sociale protesten wordt bewust als wapen ingezet door de autoriteiten. Diegenen die de slachtoffers te hulp schieten, lopen het gevaar opgepakt te worden en erger. Dat maakt dat er geen organisaties bestaan die hulp aan politieke gevangenen en hun families kanaliseren. De stichting verleende een financiële bijdrage van 5.000 euro voor de transportkosten van familieleden van politieke gevangenen, het kopen van voedsel voor families waarvan de kostwinner gevangen zit en die niet over een eigen hulp-netwerk beschikken, en de kosten voor medische zorg en basale onderwijsbenodigdheden.
  • Op 25 juni 2017 gingen 50.000 mensen de straat op om te demonstreren voor de sluiting van de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3. Ze vormden een mensenketting van 90 km van Tihange (BE) via Maastricht (NL) naar Aken (DE). Een geweldig succes. Maar er is meer nodig om de twee beruchte ‘scheurtjescentrales’ dicht te krijgen. Actievoeren, informeren, lobbyen, burgercomite’s organiseren, rechtszaken voeren enzovoorts. Om dat mogelijk te maken heeft Wise (Word information Service on Engergy) een campaigner in dienst genomen die zich hier fulltime mee bezig gaat houden. Om dat voor elkaar te krijgen is Wise een crowdfunding campagne gestart. De stichting droeg hier 7.500 euro aan bij.
  • Bij de VN Mensenrechten Commissie in Genève deed zich eind oktober een beslissende fase in de onderhandelingen voor een bindend verdrag voor multinationale ondernemingen voor. De Campaign Against Corporate Impunity heeft mensen van lidorganisaties in het Zuiden naar Genève gebracht om (zuidelijke regeringen) te (be)lobbyen en met het global netwerk de strategie voor de volgende fase te bespreken. De stichting droeg 5.000 euro bij.
  • Baba Jan is een leider van de volksbeweging in Gilgit-Baltistan, een semi autonome staat in de Himalaya onder heerschappij van Pakistan. Vanwege zijn acties voor de belangen van de plaatselijke bevolking werd hij door de overheid beschuldigd van terroristische activiteiten en in 2011 gevangen gezet. In de gevangenis werd hij gemarteld. Hij werd voor de keus gesteld om in het buitenland in ballingschap te gaan wat hij weigerde of gevangen te blijven. Ondanks het feit dat er geen enkel bewijs voor is werd hij tot levenslange gevangenis straf veroordeeld. Er werd een internationale campagne voor zijn vrijlating gevoerd waarbij onder andere geld werd opgehaald voor verdere juridische procedures. De stichting droeg 1.000 euro aan deze campagne bij.
  • Boerenleiders in Okara Punjab in Pakistan strijden voor het behoud van het land waarop zij al meer dan honderd jaar hun gewassen verbouwen. Vanwege hun verzet worden zij beschuldigd van terrorisme, in de gevangenis gezet en gemarteld. Door hun advocaten werden er gerechtelijke procedures gevoerd om ze uit de zeer beveiligde gevangenis, waar ze geketend worden vastgehouden over te laten plaatsen naar normale gevangenissen. Er werd internationaal campagne gevoerd voor de vrijlating van deze boerenleiders. Daarbij wordt onder andere geld ingezameld voor de juridische kosten. De stichting droeg hier 1.000 euro aan bij.
  • Verschillende groeperingen binnen progressief links kwamen samen om hun verzet tegen de autoritaire Duterte regering te bundelen en te praten over alternatieven, waaronder een federale staat. Ten behoeve van reis-verblijfskosten voor mensen uit de provincie droeg de stichting 5.000 euro bij.
  • De Griekse restauranthouders Nikos en Katarine Katsouris hebben hun hart en restaurant opengesteld met hun project @Home. Niet alleen voor vluchtelingen op Lesbos. maar ook voor alle hulpverleners en vrijwilligers die op het eiland zijn. In hun restaurant werken ook vluchtelingen in de keuken. Bovendien halen ze elke doordeweekse dag mensen op uit kamp Moria, voor een avond “vrij” van het kamp. Ze krijgen een gratis maaltijd, aanspraak en een veilige plek. Ook hebben ze vlakbij het restaurant een houtwerkplaats en naai-atelier ingericht, waar werkloze eilanders en vluchtelingen samenwerken aan het opknappen van oude meubels en het maken van nieuwe meubels, kleding en accessoires. Hun nieuwste plan is een short-stay appartement voor schrijnende gevallen die voor een korte periode buiten kamp Moria moeten worden opgevangen. De stichting Heart for Human Dignity steunt dit project. Met een aantal mensen hebben zij drie weken geholpen bij de bouw van dit appartement. De stichting droeg 1.000 bij voor bouwmaterialen.
  • Stop de Wapenhandel heeft samen met ENAAT in 2017 gedurende een half jaar campagne gevoerd tegen de militarisering van Europa. Zo heeft men een petitie aangeboden en gedemonstreerd bij een EU-bijeenkomst over militarisering en om de specifieke rol van Nederland onder de aandacht te brengen heeft men artikelen gepubliceerd. Daaraan voorafgaand was er een strategieoverleg en tussentijdse evaluatie nodig en diende het netwerk uitgebreid te worden. Om de doelgroep uit te breiden heeft men een korte film voor sociale media gemaakt. De stichting droeg 3.780 euro bij.
  • De stichting Histori Bersame heeft als doelstelling de kennis over de gezamenlijke geschiedenis in Nederland en Indonesië te vergroten. Ook wil de stichting een ’taalburg’ slaan door online vertalingen van artikelen te plaatsen. Deze artikelen moeten een meer transnationale benadering van de geschiedschrijving over de verhoudingen tussen Indonesië en Nederland bevorderen. Men wil in 2018 de website verbeteren, bijeenkomsten in Nederland organiseren, promotiemateriaal laten drukken, educatieve projecten voorbereiden en een reis naar Indonesië maken. De stichting heeft 2.500 euro bijgedragen.
  • Een groep van diverse mensen is al jaren actief zijn op het gebied van anti- racisme, No border activisme en Vrijheid van Migratie. Er zijn sinds de Tweede Wereldoorlog niet zoveel mensen op de vlucht als nu. Voor het grootste gedeelte vindt opvang in de regio of in land van herkomst plaats, maar een klein gedeelte vlucht verder en probeert bescherming te zoeken in Europa. Aangezien dit meer en meer onmogelijk wordt gemaakt om dit op een legale manier te doen, worden migranten gedwongen met mensenhandelaren in zee te gaan met alle risico’ s van dien.De afgelopen jaren zijn er duizenden mensen verdronken in de Middellandse zee bij hun poging de bescherming van Europa te zoeken. Europa doet voorkomen dat er grip is op de zogenaamde ‘migratiecrisis’ en de aandacht van veel media en van het brede publiek begint af te nemen. Dit terwijl er nog steeds wekelijks tientallen verdronken migranten worden geborgen op zee en aanspoelen op de kusten van Tunesië, Libië, Griekenland, Turkije en Algerije.  Er ontstaat een soort gelatenheid en een vorm van acceptatie van dit afschuwelijke gegeven. Om in Nederland aandacht te vragen van politiek Den Haag en de Nederlandse bevolking heeft men rond kerst 2017 5.000 reddingsvesten in de hofvijver gegooid. Elk vest staat voor een verdronken persoon want dit is helaas het schrikbarende aantal wat jaarlijks verdrinkt. De stichting droeg hier 6.000 euro aan bij.
  • Sinds het aantreden van de huidige Argentijnse regering onder leiding van president Macri, is het staatsgeweld jegens inheemse volkeren toegenomen. Met name het Mapuche volk in het Zuiden van het land is daar slachtoffer van. Verschillende leiders werden op basis van onzinnige beschuldigingen vastgezet. De regering van Macri wil het land waar de Mapuchi al eeuwen wonen en waar ze recht op hebben, geschoond van haar inwoners verkopen aan grote bedrijven als Benetton en Levi’s. In deze strijd om het land zijn al twee doden gevallen. De activist Santiago Maldonado werd door politiegeweld de rivier in geslagen waar hij zijn dood vond. Rafael Nahuel werd door politiekogels in de rug getroffen. Op 1 december 2017 organiseerde HIJOS Nederland en FOLIL een wake en protestbijeenkomst op het Museumplein in Amsterdam. De stichting droeg 160 euro bij aan de kosten hiervan.

Financieel verslag 2017