Verslag 2021

De stichting verleent financiële steun aan projecten die aansluiten bij het doel van de stichting. In 2021 werd voor een bedrag van € 9.500,- aan financiële steun verstrekt aan het volgende projecten:

Esquel workers Sri Lanka

Circa 1.000 Sri Lankese kledingarbeidsters die shirts maken voor export naar de Verenigde Staten kregen in november 2020 te horen dat zij hun eindejaars,- en festival bonus niet zouden ontvangen. De eigenaar, een groot Chinees kledingbedrijf dat Esquel heet, gaf als verklaring de verslechterde handelsrelatie tussen China en de VS. De arbeiders stonden al aan de rand van de financiële afgrond door de Covid 19-pandemie: ze konden slechts een deel van de tijd werken in 2020 en Sri Lanka heeft geen sociaal vangnet. Daar kwam nog eens bovenop dat het virus in die tijd ook Sri Lanka bereikte en juist in de dichtbevolkte gebieden waar kleding wordt gemaakt veel mensen trof. De scholen waren gesloten en de arbeidsters moesten smartphones kopen voor hun kinderen om de onderwijslessen nog te kunnen volgen. De vakbond startte een fondswervingscampagne om de arbeidsters te helpen hun kinderen onderwijs te laten volgen. Stichting Weerbaarheid heeft € 4.500,- van de benodigde circa € 9.000,- bijgedragen. Het resterende bedrag is via donaties ook binnengehaald.

Nicaragua-noodhulpproject

Tegenstanders van het regime worden het slachtoffer van schijnprocessen – vaak gelinkt aan beschuldigingen van drugshandel – die standaard uitlopen op langjarige gevangenisstraffen, vormen van illegale detentie en verdwijningen. Kleine groepen die zich tegen de dictatuur keren werden noodgedwongen om ondergronds te gaan. Zij richten zich op illegale anti-regeringspropaganda. Omdat zij in de illegaliteit leven, zijn zij gedwongen om op onorthodoxe wijze in het levensonderhoud te voorzien. Eind 2020 is Nicaragua getroffen door maar liefst twee orkanen (Eta en Iota), die grote materiële schade aan hebben gericht. Daardoor is de infrastructuur van een van de illegale kernen die zich bezig houden met visvangst compleet verwoest: de overnachtingshut, zonnepanelen en de vriezer waarin de vangst bewaard werd. Om zo snel mogelijk weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en hun verzetswerk opnieuw op kunnen pakken is de aanleg van de electriciteit via zonnepanelen cruciaal. Stichting Weerbaarheid en Solidariteit heeft daar met een bedrag van € 3.500,- aan bijgedragen.

They Save Lives ….. Let’s Save them

Palestijnse artsen die klaar zijn met hun opleiding zijn niet in staat hun certificaat te krijgen en in de praktijk te gaan werken waar ze zo nodig zijn omdat ze uitstaande studieschulden hebben. In 2021 is een crowdfunding gestart om Palestijnse artsen en verplegers, de ruggengraat van het Palestijnse gezondheidszorgsysteem, te helpen hun certificaten te krijgen en aan het werk te gaan. Stichting Weerbaarheid en Solidariteit heeft daar € 1.500,- aan bijgedragen.

Financieel verslag 2021